Sexuella övergrepp #metoo

Med anledning av rörelsen #metoo som på bara några dygn spritt sig över världen följer här ett inlägg om sexuella övergrepp och vad du som offer eller förövare kan göra för att hantera det du varit med om eller utsatt andra för.

#Metoo

Hashtaggen #metoo har spridit sig som en löpeld över världen de senaste dagarna. Det är en rörelse som syftar till att synliggöra och fördöma sexuella trakasserier och övergrepp.  Under hashtaggen #metoo uppmanas kvinnor berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Detta i syfte att skapa ökad medvetenhet om hur många kvinnor som har blivit utsatta för sexuella trakasserier och för ta bort skammen och tabun kring ämnet. Världen över visar medsystrar sitt stöd och uppmuntrar varandra till att våga prata om det som är en del av vår vardag och en konsekvens av den samhällsstruktur vi lever i. Som en reaktion på hashtaggen #metoo kom hashtaggen #Ihave, som används av män för att visa att de stödjer rörelsen och tar ansvar för hur de agerat.

Skärmavbild 2017-10-17 kl. 22.36.33

Oförutsedda konsekvenser

Men det är viktigt att vara medveten om att en sådan här rörelse är extremt kraftfull. Att höra andra prata om sina erfarenheter eller få information om vad som är sexuella trakasserier och övergrepp kan väcka liv i minnen avtraumatiska händelsersom kan vara mer eller mindre bearbetade. Det kan också leda till insikten om att man faktiskt varit utsatt för övergrepp, något man kanske förnekat eller inte varit medveten om. Detta kan vara överväldigande, skrämmande och svårt att hantera på egen hand. Vi får heller inte glömma att det finns personer som blir medvetna om eller påminns om att de är eller har varit förövare, och behöver hjälp att hantera detta. Detta är konsekvenser som lever kvar långt efter att mediahypen är över och som kommer att behöva hanteras. Det fodrar att professionella världen över tar sitt ansvar och står redo att hjälpa dem som är i behov av stöd eller psykologisk behandling.

Vad är sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp är en term som används för handlingar där någon eller några går över gränsen och kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Enligt svensk lag heter dessa handlingar sexualbrott.

Det är ett sexualbrott om någon kommer med sexuella förslag, smeker dig eller får dig att ta på dig själv på ett sexuellt sätt utan att du vill det. Det är också ett sexualbrott om du har blivit utsatt för våldtäkt.Om du är under 15 år har ingen rätt att göra något sexuellt med dig. Det är olagligt, även om du själv har sagt att du vill.

Rörelsen #metoo har fokuserat på kvinnor. Det är dock mycket viktigt att känna till att alla människor kan utsättas för sexualbrott, oberoende av kön och ålder.

När är det dags att söka hjälp?

När det gäller sexuella övergrepp reagerar alla på olika sätt. För en del kommer reaktionerna omedelbart medan andra reagerar på händelsen först flera år efter att den inträffade. Händelser i ens omgivning, till exempel att andra öppnar upp sig om egna erfarenheter av sexuella övergrepp, kan utlösa minnen eller insikter om det fruktansvärda man varit med om.  Vissa mår bättre efter att de pratat med till exempel familj eller vänner medan andra behöver professionell hjälp för att kunna gå vidare i livet.  

Många vill eller vågar inte söka hjälp och berätta om sexualbrott, trots att övergreppen fortfarande påverkar deras liv. Om du märker att övergreppen hindrar dig från att leva ett bra liv behöver du söka professionell hjälp. 

Nedstämdhet, sömnsvårigheter, ångest och självmordstankar är vanliga symtom när man har erfarenheter av övergrepp. Men det finns många sätt att reagera på. Du kan få skuldkänslor för det som hänt, känna skam och äckelkänslor inför dig själv och din kropp, ha svårare att lita på andra, ha svårare att ta dina behov på allvar, fatta beslut och uttrycka din åsikt, utveckla en osund självkänsla eller utveckla ett självdestruktivt beteende. Detta är bara några exempel på vanliga reaktioner efter att ha varit utsatt för sexuella övergrepp.

Man ska aldrig dra sig för att söka hjälp om man varit utsatt för sexuella övergrepp. Det kan vara så att en person i dagsläget inte är i behov av eller är redo för psykologisk behandling och att samtal med vänner och familj är tillräckligt för läkning.  Men det är ett bra stöd under återhämtningen att få information om sexuella övergrepp, vilka reaktioner man kan förvänta sig, tidsförlopp och symtom på att du är behov i professionell hjälp.

Det är aldrig försent att söka vård

Att bearbeta traumatiska händelser är både tungt och krävande. Man kan jämföra det med att rengöra ett sår. Det gör ont men det är ibland nödvändigt för att det ska kunna läka. En traumabehandling har bäst effekt om du befinner dig i en trygg miljö och har nära och kära som stöttar dig. Om övergreppen pågår behöver du först och främst få hjälp att sätta dig i säkerhet.

Många väntar med att söka vård tills de känner sig redo.  Det är aldrig för sent att bearbeta erfarenheter av sexuella övergrepp.

#Metoo#Ihave – Kostnadsfritt stöd

Som psykolog har jag stor erfarenhet av arbete med människor som utsatts för sexuella övergrepp. Franzén Psykologi kommer att ta sitt ansvar i denna rörelse mot sexuella trakasserier och övergrepp genom att erbjuda 3 kostnadsfria samtal för dig med:

 1. Erfarenhet av sexuella övergrepp eller kränkingar som är i behov av information och stöd.
 2. För dig som är förövare och i behov av information och stöd om hur du kan förändra ditt beteende eller bearbeta tidigare handlingar.

Uppge #metoo när du kontaktar Franzén Psykologi för att aktivera kampanjen.

Jag vill förtydliga att dessa samtal erbjuds i rådgivningssyfte eftersom 3 samtal inte är tillräckligt för att bearbeta ett trauma. Men det ger dig den information du behöver för att ta ställning till var du befinner dig i din återhämtningsprocess, om det handlar om att polisanmäla, stabiliseras eller påbörja traumabearbetning. Vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med organisationer, vårdcentral, myndigheter eller psykologmottagningar. Kontakta Franzén Psykologi.Andra organisationer som kan hjälpa dig

Det finns flera verksamheter som erbjuder stöd vid sexualbrott och våld i nära relationer. Här är exempel på några av dem:

1000är en stiftelse som erbjuder stöd till ungdomar. 1000 Möjligheter är till för killar, tjejer, cis-personer och transpersoner och unga som inte vill definiera sig.Brottsofferjourernas riksförbund, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.Jourhavandemedmänniska, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via telefon.Killfrågor.sehar stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.

 • Kom till oss polisens informationssida om brott i nära relationer.
 • Kvinnofridslinjenerbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefonnummer: 020-50 50 50.
 • Nationella hjälplinjen, erbjuder samtalsstöd via telefon och via nätet om du mår dåligt.
 • RFSL, brottsofferjour för hbtq-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon.
 • Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen finns till för kvinnor som har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Föreningen har en telefonjour 08 – 696 00 95 dit du kan ringa för att få stöd.
 • Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män, är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
 • Roks  Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
 • Terrafemdriver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk. Telefonnummer: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.
 • Tjejjouren.se samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.
 • Unizonhar jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser.

/p>

%d bloggare gillar detta: