Säker kommunikation vid onlineterapi

Läs journalsystemet Kaddios artikel om Franzén Psykologi och journalsystemet Kaddio.

psykolog kvinna kaffe i handen tågstation

Vi har träffat Julie Franzén, en av de psykologer som använder Kaddio i sin verksamhet. För ett år sedan arbetade hon på en vårdcentral i Göteborg. Idag driver hon Franzén Psykologi – en psykologmottagning som erbjuder internetterapi och vänder sig till personer som vill ta hand om sin psykiska hälsa lika bra som sin fysiska.

När vi möter Julie har hon varit i Sverige i en vecka. Dagen efter ska hon åka till Oslo, nästa vecka Frankrike och om någon månad tillbaka till USA där hon bor med sin pojkvän. Hon vet hur det är att vara på resande fot och ha ett schema där ingen vecka liknar den andra.

För ett år sedan såg hennes vardag annorlunda ut, då bodde hon i Göteborg och arbetade på vårdcentral. Hon berättar om resursbristen, i form av pengar och personal, som satte ramar som inte alltid gick hand i hand med patientens behov, eller hennes eget synsätt på hur länge en behandling ska pågå.

– Jag vill ju inte avsluta om patienten faktiskt fortfarande har svårigheter med det som de sökte för. Det blir ju jättemärkligt.

Men det var inte resursbristen som gjorde att hon sa upp sig, utan kärleken. Hon träffade sin pojkvän på en resa i USA och några månader senare flyttade hon dit. Hon hade i flera år gått i tankar om att starta eget, men det var nu, i ett nytt land och med mer tid, som förutsättningarna blev de rätta. Ambitionen att göra psykologi och terapi mer tillgängligt i vardagen, i kombination med att en person hörde av sig och frågade om hon erbjöd onlineterapi, blev startskottet för Franzén Psykologi.

Idag erbjuder Julie Franzén terapi via chatt, telefon och videosamtal. Genom flexibiliteten i form av tid och kommunikationssätt kan också de personer som kanske inte vill eller har möjlighet att gå i traditionell terapi få en psykologkontakt.

– Vissa människor reser mycket i arbetet, andra jobbar oregelbundet och några tycker bättre om att kommunicera via nätet istället för att mötas öga mot öga. Då är internetterapi ett bra alternativ.

Julie vill arbeta för att den psykiska hälsan ska bli lika viktig som den fysiska. Hon menar att vi generellt tenderar att tänka mer på vår kropp än på hur vi mår psykiskt. Vi tränar i förebyggande syfte, vi smörjer in oss med solskyddskräm i förebyggande syfte. Vad gör vi för vår psykiska hälsa i förebyggande syfte, frågar hon sig. Hon undrar också varför vi inte pratar mer om det i skolan och nämner första hjälpen vid psykisk skada.

– Vi vet hur vi ska göra om vi råkar skära oss på en kniv, vi vet hur vi ska rengöra, plåstra om och undvika smuts i såret. Men om du får en skråma rent psykiskt, om du blir dumpad eller får dålig kritik på jobbet – då vet du inte hur du ska ta hand om det och i värsta fall gör du något destruktivt så att du mår ännu sämre.

Franzén Psykologi vänder sig till de människor som vill, tillsammans med Julie, arbeta förebyggande med sin psykiska hälsa. Människor mitt i livet, som upplever sig deprimerade eller har ångest då och då, problem i familjelivet eller med risk för utbrändhet.

För några månader sedan började Julie använda Kaddio i sin verksamhet. Hon berättar om vikten av säkerhet och sekretess när behandlingarna sker via internet.

– Jag är glad över att kunna använda Kaddio eftersom information krypteras, både när den överförs och lagras.

För Julie är Kaddio i första hand ett kommunikationssystem och i andra hand ett journalsystem, eftersom den viktigaste funktionen för henne är att kunna ha videosamtal med sina klienter på en krypterad plattform. Inom kort lanseras dessutom en meddelandefunktion på Kaddio, något som Julie ser framemot.

– Då blir det ännu lättare att kommunicera säkert.

14787460_10211129495378476_1371001374_o

%d bloggare gillar detta: