The 5 love languages

Falling in love is easy. Staying in love—that’s the challenge! 

 Så får du relationen att hålla

Hur visar du din partner kärlek?

Få kärleken att hålla genom att lära dig de fem kärleksspråken

Människor tenderar att uttrycka kärlek på samma sätt som de föredrar att få kärlek. Fundera en stund över ditt sätt att uttrycka kärlek till din partner, familj eller andra signifikanta andra. Bygger det på din upplevelse av hur man visar kärlek eller din partners?

Gary Chapman är känd för sin bok The Five Love Languages. Enligt honom finns det fem sätt att ge och ta emot kärlek och han refererar till dessa som de fem kärleksspråken. Varje person har, enligt denna teori, ett primärt och ett sekundärt kärleksspråk.

De 5 kärleksspråken

Affirmationer

Personer som talar detta kärleksspråk använder, enligt Chapman, ord för att bekräfta andra. De sätter stort värde på att få höra att de är älskade och uppskattade. Hårda ord kan sätta djupa spår och vara svåra att förlåta för personer med detta kärleksspråk.

Kvalitetstid

Detta språk handlar om att ge dina nära och kära din odelad uppmärksamhet. Allt från mysiga middagar hemma till aktiviteter på tu man hand gör att en person med kvalitetstid som primärt språk känner sig älskad. Att ställa in en träff eller vara upptagen av telefonen kan upplevas mycket sårande för dessa personer.

Få presenter

Enligt Chapman känner sig personer med detta kärleksspråk sig mest älskade när de får en betydelsefull och genomtänkt present. Det får dem att känna sig uppskattade och sedda.

Tjänster

Människor som använder detta kärleksspråk lever efter principen handling säger mer än ord. En hjälpande hand i hemmet, på jobbet eller med bilen ger dem upplevelsen av att vara älskade.

Fysisk beröring

En person som talar kärleksspråket fysisk beröring sätter högt värde på kroppslig kontakt, och då inte enbart sexuell kontakt. Att hålla handen, få en kram eller bli kliade på ryggen är exempel på handlingar som får dessa personer att känna sig älskade och trygga.

Språkförbistringar

Kärlek är det enda som växer när vi slösar med den

Du är förmodligen medveten om dina kärleksspråk även om du inte använder en specifik term. Men frågan är om du känner till din partners? I de bästa av världar har du och din partner samma kärleksspråk och känner er älskade och sedda av varandra. Men vad händer om så inte är fallet? Ja, då kan du överösa din partner med kärlek utan att din partner känner sig älskad. Om du till exempel har fysisk beröring och affirmationer som kärleksspråk medan din partner har tjänster och kvalitetstid,  är det lätt hänt att din partners kärlekshandlingar går dig förbi. Du förväntar dig kramar, kyssar och ömhetsintygelser och ser inte de nya vinterdäcken på din bil eller den romantiska middagen din partner lagat åt er för att fira in helgen. Din partner känner sig tagen för givet och du känner dig oälskad. Trots att ni båda slösar med kärleken växer den inte.  Man kan jämföra det med en språkförbistring, man talar förbi varandra eller förstår inte det språk som används. Men istället för att växla språk, och på så sätt göra dig förstådd, fortsätter du att tala samma språk. Du slösar både tid och energi.

Lär er varandras kärleksspråk

The five love languages

En god vän berättade för mig att hennes pappa var fåordig och hade svårt att sätta ord på sina känslor. Han sa sällan att han älskade henne. Men han såg alltid till att det fanns ved i vedkorgen i sommarstugan när hon åkte dit, så att hon skulle slippa gå ut i mörkret och hämta ved. Han hjälpte henne att fixa praktiska saker i huset och hjälpte henne att byta till vinterdäck. Hennes pappa är ett tydligt exempel på någon som har tjänster som primärt kärleksspråk. Det visste min vän om, hon kände sig därför älskad av sin pappa trots att hennes primära kärleksspråk var affirmationer.

Om du vill förbättra din relation och få kärleken att växa, ta reda på din partners kärleksspråk. Se också till att din partner förstår ditt kärleksspråk. Ett sätt att ta reda på partnerns språk är att observera sättet på vilket hen uttrycker kärlek till andra. Titta på vad de klagar över mest och vad de oftast ber om från sina signifikanta andra. På webbsidan www.5lovelanguages.com kan du och din partner göra ett test för att ta reda på vilka kärleksspråk ni använder er mest av.

%d bloggare gillar detta: