Är du rädd för förändring?

”På måndag ska jag starta mitt nya liv”.

Känner du igen dig? Oavsett om det gäller att börja motionera, byta jobb, sluta dricka alkohol, flytta utomlands eller kontakta psykologen så har människan gemensamt att hon gärna skjuter upp alla typer av förändring. Även om förändringen är något vi längtar efter och drömmer om dagligen. Ja, även om vår situation är snudd på olidlig och en förändring är nödvändig.

8 skäl till varför vi räds förändring?

 

  1. Vi är rädda för det okända och har inte tillräckligt med information om förändringen för att våga satsa.
  2. Vi är rädda för att misslyckas. Att aldrig försöka är ett säkert sätt att aldrig behöva misslyckas. Men det är också ett sätt att aldrig lära sig något. John Maxwell myntade begreppet ”Falling forward” vilket betyder att göra misslyckanden till en språngbräda till framgång.
  3. Vi är rädda för framgång. Nelson Mandela uttrycker det på följande vis: ”Vad vi fruktar mest är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vara omåttligt kraftfulla, det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer mest…” Många är de som vuxit upp med jantelagen och än idag räds att ta plats i världen.
  4. Vi är rädda för förlust. Och förändring kan leda till förlust. Vi kan förlora vänner, jobb, inkomst. Men vi vinner förhoppningsvis desto mer.
  5. Vi är rädda för att göra andra upprörda genom att ta beslut utanför normen eller helt enkelt nå framgång.
  6. Vi är rädda för att lämna vår bekvämlighetszon. Vi är vanemänniskor och överger ogärna våra rutiner då de ger oss en känsla av trygghet och kontroll. Att ställas inför nya vanor och rutiner ställer högre krav på vår hjärna och det innebär ofta att vi behöver lära oss något nytt, vilket kommer att ta mer av vår energi.
  7. Vi tvivlar på oss själva. Inför en förändring kommer negativa tankar som ett brev på posten, t.ex: ”jag är inte smart nog”, ”jag kommer inte klara det”, ”ingen kommer att tycka om mig”, ”jag kommer misslyckas”. Tankar som dessa härstammar från en låg självkänsla och ett bristande självförtroende. Tvivlet hindrar oss från att förändra och leder till att vi slutar utvecklas.
  8. Vi känner skuld. Är du en person som sätter andras behov före dina egna kommer du sannolikt att känna skuld inför en förändring, om den påverkar andra. Känslan av skuld riskerar att hindra dig från att ta steget att förändra.

Att upptäcka och bli medveten om när dessa mekanismer är i verket minskar ångesten inför förändring och är ett första steg mot att sätta planerna i verket och börja leva det liv du drömmer om.

 

%d bloggare gillar detta: