Är du lycklig?

Psykologi är en relativt ny vetenskap och den har de senaste 150 åren varit inriktad på psykisk ohälsa och hur man behandlar psykisk ohälsa. Tack vare forskning inom området är nu många tillstånd behandlingsbara och vissa även botningsbara. Kort och gott är vi psykologer experter på att göra olyckliga människor mindre olyckliga.

Men frånvaro av psykisk ohälsa är inte detsamma som att vara lycklig. Vad gör vi för att hjälpa människor att bli lyckliga(re)? Varför nöja sig med att vara symtomfri? Varför inte sträva efter ökat välmående?

Sedan ca 10 år tillbaka har psykologin tagit en ny riktning. Den kallas positiv psykologi. Enkelt uttryckt handlar det om att öka känslor av lycka och välmående. Martin Seligman är psykolog och författare, känd av många som grundaren av positiv psykologi. Lyssna på vad han har att säga i TED- avsnittet ”the new era of positive psychology”.

 

%d bloggare gillar detta: